Keuzereportage Gouden GevelVizierRing 2013, Erik Stekelenburg
31 december 2013 de haastige versie, 1 januari 2014 uitgebreid

De Veertiende Gouden GevelVizierRing

  De Gouden GevelVizierRing 2013 gaat naar...


De Veertiende Gouden GevelVizierRing. Het was een close-finish. Tot op het laatst streden De Speld, voor de vierde keer net niet, en JO Cadeau om de prijs. Op de shortlist kwam TurnToo niet meer voor. Na onderzoek vond ik dat toch teveel statiegeld-nieuwe-stijl. Sympathiek en nodig en daarom moeilijk om af te laten vallen.
  Toen het 31 december om 12:00u nog niet duidelijk was besloot ik nogmaals naar De Haaienbek te gaan. En toen was het snel gedaan. Niet omdat het nu zo origineel is, het voelde bekend aan, iets als Utzon. Maar wat is écht nieuw? De Speld kwam nog wel met een prachtig nieuwtje, maar de teerling was geworpen.

voorbeeld

Toegespitst op de omgeving voor het Rotterdam CS.
De zogenaamde 'kreukelkap' kan de concurrentie aan.


Verhemelte
Rotterdam heeft er een trekker bij. En dat is nog zwak uitgerukt. Je zou om de mooiste stationshal van Nederland in Rotterdam willen wérken! De kosten van de machtige constructie worden zeker terugverdiend.

Het samenspel tussen binnen en buiten is fraai. Als je uit de trein komt krijg je bij de hal echt zin in de stad. Het venster op de stad, het elegant wijkende houten verhemelte; het is dat 'uitspuwen' lijdt onder de negatieve associatie met een misselijke haai, maar de hal spuwt je als het ware uit.
 
En dan buiten. Als je voorheen vanaf de Witte de Withstraat over de Westersingel naar het station liep, tastte je in het duister over de lengte en duur van de wandeling. Nu wenkt het station je al ter hoogte van de Westblaak op ca. 800m afstand of toch zeker vanaf de Binnenweg. Hiermee hangt samen dat de stad kleiner wordt, gezelliger, zonder in prutserigheid te vervallen.

Het is ook toegespitst op de omgeving, het past in Nederland alleen hier, in de andere steden zou het potsierlijk zijn.

voorbeeld

De Haaienbek bij schemer.


Ranglijst - de twee runners-up
2. JO Cadeau. Biedt ZZP'ers in cadeauformaat. Actueel, want 2013 was hun eerste hele jaar. De meest originele van de nominaties. Omdat ik me er ook heb ingeschreven en net een enorm goede redactie op mijn profieltekst binnen had, voelde ik teveel belangen-verstrengeling om JO te laten winnen.
 
3. De Speld. Nieuwslichterij. Actueel is dat de kwaliteit nu veel minder wisselt dan in 2008. Verwisselt feit en interpretatie zo onverhoeds dat ze vaak serieus worden genomen. Goed voor bewustwording en educatie van reaguurders anno 2013. Tovert dagelijks een lach in de dag met een ander nieuwtje.

voorbeeld

Van binnen naar buiten.


Maar De Haaienbek geeft ook verlichting van de dag. Steeds dezelfde 'grap' die ook nog eens langer beklijft, dat gaf uiteindelijk de doorslag; gewenning is in geen velden of wegen te bekennen.   4. TurnToo / Thomas Rau;
5. hARTkado.NU;
6. De Hoek (De Haaienbek is ook een hoek);
7. De Nationale Zwartepietendiscussie

voorbeeld





Info:   Rotterdam CS   ~   JO Cadeau   ~   De Speld









De vorige 13 Gouden GevelVizierRingen:

voorbeeld
De vorige winnaar.


De Gouden GevelVizierRing 2011


De Gouden GevelVizierRing 2010 >>






De Gouden GevelVizierRing 2008 >>




De Gouden Gevelvizierring 2006>>
 
De Gouden GevelVizierRing 2009 >>



De Gouden Gevelvizierring 2007>>

De Gouden Gevelvizierring 2005 >>

een computerbehuizing
De Gouden Gevelvizierring 2004 >>

Startershuisje Harkstede, Körmeling ziet ook soortgelijke huisjes achter reclameborden aan de snelweg John Körmeling won de Gevelvizierring 2001. >>
reddingsband
De Gouden Gevelvizierring 2003 >>

brandende kerstboomverlichting
De Gouden Gevelvizierring 2002 >>

foto Frans Lemmens De Millenium Gouden Gevelvizierring ging naar Frans Lemmens >>

Nominaties voor de vijftiende Ring zijn welkom.
Nomineer je eigen visie!
mail de redactie