Fotoreportage Gouden GevelVizierRing 2011: 30 december 2011 Erik Stekelenburg

De Twaalfde Gouden GevelVizierRing

  Paper.li wint. De Gouden GevelVizierRing gaat voor het eerst naar software.


Een dozijn Gouden GevelVizierRingen. Prijzenmoe vraag ik me af: hoe lang nog? Degene die de Ring het meest verdient krijgt hem meestal toch niet. Maar helemaal afzien van de beste is ook geen optie. Deze mijmeringen speelden mee in de keuze om de Ring voor het eerst aan software te geven.
  Een gevel als tijdmachine, 'nieuws' dat vrolijk maakt en een eigen krant voor iedereen. De keuze uit deze drie, op 5 december genomineerde producten was moeilijk. Het wegvallen van een gewaardeerd jurylid maakte het ook niet gemakkelijker. Vrijdag 23 december moest de beslissing vallen.


voorbeeld
Nét te laat, 24 dec. ontdekte ik 'Happy' van Meike van Riel in café Tilt, geheel passend in het format van de Ring.


De Speld meldt zich
Op naar Rotterdam voor de gevel als tijdmachine (de gevel van de Zwarte Parel). Het begon al goed. Gratis dagblad De Pers had een heel katern opgenomen met 'nieuws' dat vrolijk maakt, een terugblik op 2011 over vijf pagina's van genomineerde De Speld. Alsof de keuze al niet moeilijk genoeg was.
 
Met moeite kon ik mijn lach inhouden. Was daar enige irritatie naast me? De dame zat ook in De Pers te lezen en toen ze bij het katern van De Speld kwam veranderde er niets in haar gedrag, ze sloeg de pagina's even schouderophalend en snel om. Een beter argument voor De Speld kon ik me niet wensen.


voorbeeld
Stedenbouwkundig haalt de Zwarte Parel de straat op, de lichte openingen vallen wat weg.


De gevel van de Zwarte Parel
En dan vielen de lichte delen van de Zwarte Parel ook nog tegen. Het nadeel van te mooie foto's als je daarna de situatie ter plekke beoordeelt. Juist waar ik van tevoren aan twijfelde - de stedenbouwkundige inpassing - bleek de kracht: de Zwarte Parel is niet alleen een statement, hij haalt de straat echt op.
 
Ook de zijgevel draagt bij aan de omgeving. Dat is verderop in de Wolphaertsbocht zichtbaar. Het grasgroen linkt het kluspand met het Karel de Stoutepark, sorry Karel de Stouteplein, maar het is ook zo groen. Anders zou de groene zijgevel niet meer zijn dan alleen een spel met de verwachtingen over horizontaal en verticaal.


voorbeeld
Een groene link, gezien vanaf de Wolphaertsbocht ter hoogte van het groene Karel De Stouteplein.


De bijdrage aan de omgeving is het beste antwoord op kritiek op de eigenwijze - noem het egocentristische - invulling van deze plek, maar daarvoor is de Zwarte Parel niet genomineerd. Het ging om de twee tijdlagen in de gevel; het zwarte bestaande en de lichte gaten als verklikkers van de nieuwe invulling.   Dat lichte komt niet zo uit de verf dat het de Zwarte Parel doet uitstijgen boven hotel Fouquet’s Barrière aan de Champs Elysées in Parijs dat de Franse architect Edouard Francois drie jaar daarvoor had aangepakt. Misschien wel omdat de effectieve reflector van licht, het glasvlak, hier terug ligt.


voorbeeld
de 'verklikkers'


Nu moet het contrast komen van de wangen die door hun grove structuur ook niet optimaal reflecteren. Of dat met een in kleur lichter (grijs) materiaal is op te vangen is de vraag.   Dit is verder natuurlijk gewoon gemakkelijk gelul langs de zijlijn. De Zwarte Parel blijft een succes, en is meer dan de gevel, maar voor de Gouden GevelVizierRing mist de vonk.



voorbeeld
De gevels links (Hillelaan/Hilledijk) hebben wel wat met de Zwarte Parel. Rechts de Scheepmakershaven.


Finale
De strijd ging nu nog tussen De Speld en paper.li. Om de teleurstelling van de reis te verzachten heb ik nog wat beeld geschoten.

De Speld was al in 2008 genomineerd en is inmiddels doorgebroken, De Speld heeft zendtijd op de radio en een katern in De Pers.
 
De Speld bevordert de lach en maakt humor inzichtelijk. Een voorbeeld uit het katern:

WK langebaanschuiven
Het WK langebaanschuiven is drie maanden uitgesteld. De organisatie heeft laten weten zeer tevreden te zijn over de resultaten.


voorbeeld
'fietsenrekken' speciaal ontworpen voor de Tour de France door Peter Hopman van Bureau Lakenvelder
bij de Posthumalaan dichtbij de voet van de Erasmusbrug waar je ook je fiets kunt stallen.


Paper.li wint
Aan De Speld komt nauwelijks design te pas. De grappen 'groeien' wel in een forumomgeving, maar dat en die is niet nieuw. Paper.li wel en je kunt De Speld op paper.li gewoon je headlines laten bepalen. Paper.li biedt zicht op de toekomst van persoonlijke informatie en is daar de voorhoede van; dat geeft het GevelVisie-appeal.
 
Het leuke is dat paper.li meer dingen tegelijk is. Het is bijvoorbeeld op een gemakkelijke manier op de hoogte blijven waarover je omgeving twittert of wat er over trefwoorden wordt gemeld. Maar het is net zo goed een variatie op de ontvanger wordt zender; de lezer geeft zijn eigen krant uit en stelt zijn eigen correspondenten aan.


Per 11-11-11 is GevelVisie ook deze krant/nieuwsbrief begonnen, hier de krant van vandaag

Per 11-11-11 is GevelVisie bij paper.li een eigen krant/nieuwsbrief begonnen.



In die zin is het ook een terugkeer naar het oorspronkelijke nieuws als wat je ter ore komt via je kennissen: via-via. Met als extra dat je op trefwoorden kunt zoeken. Paper.li ontstond net nadat de vorige Ring werd uitgereikt op 5 mei 2010.
(De 12e Ring beslaat door de vroege uitreiking van de vorige Ring een langere periode, namelijk mei 2010 - dec. 2011)
  Gouden GevelVizierRing Gewetensnood
Dat was dat, de teerling was geworpen. Maar toen kwam kerstavond en ontdekte ik Happy van Van Riel. Daar was de vonk. Waar slaat afwijzen op omdat iets te laat is ontdekt? "Het is je onzekerheid om voor iets te gaan dat nog onbekend is", zei een stemmetje in mijn hoofd. De oprechte gewetensnood ging niet weg, is niet weg, maar het blijft zoals het is.



Voor de 12e ring werden drie producten genomineerd. de gevel van de Zwarte Parel (oktober 2010), de humoristische krant De Speld en de software paper.li (mei 2010).   Paper.li en De Speld konden vanachter de computer worden beoordeeld. Voor de derde genomineerde moest Rotterdam worden aangedaan.

Voor meer informatie:   De Zwarte Parel   ~   De Speld   ~   Paper.li









De vorige 11 Gouden GevelVizierRingen:


De Gouden GevelVizierRing 2010 >>






De Gouden GevelVizierRing 2008 >>




De Gouden Gevelvizierring 2006>>
 
De Gouden GevelVizierRing 2009 >>



De Gouden Gevelvizierring 2007>>

De Gouden Gevelvizierring 2005 >>

een computerbehuizing
De Gouden Gevelvizierring 2004 >>

Startershuisje Harkstede, Körmeling ziet ook soortgelijke huisjes achter reclameborden aan de snelweg John Körmeling won de Gevelvizierring 2001. >>
reddingsband
De Gouden Gevelvizierring 2003 >>

brandende kerstboomverlichting
De Gouden Gevelvizierring 2002 >>

foto Frans Lemmens De Millenium Gouden Gevelvizierring ging naar Frans Lemmens >>

Nominaties voor de dertiende Ring zijn welkom.
Nomineer je eigen visie!
mail de redactie