Fotoreportage Gouden GevelVizierRing 2008: Erik Stekelenburg

En de winnaar is:
De KerstINN van Maria c.s.

De KerstINN

Tweede Kerstdag 2008. Het is stil op straat. En koud. Iedereen zit toch het liefst binnen rond het vriespunt. En je kunt hier ook nog niet schaatsen. Degenen die zich buiten wagen kijken bijna angstig de kou in van achter hun kragen of van boven hun sjaals.
Dan klinkt er muziek, reggae. Er dwarrelt rook. Er is leven aan de werf van de Oudegracht,
ter hoogte van nr. 32.
  De temperatuur zal er niet veel hoger zijn dan 0 graden. Toch is het warm. Warmer dan in veel huizen waarvan de bewoners deze gezelligheid ontgaat. Naast muziek is er eten, drinken en een outfit van goede tweedehands kleding per persoon. Van wie zou die warmte komen? Van het Leger des Heils? Nou, er is wel heil en ook nog van Maria, maar haar boodschap heeft een meer humanistisch karakter.



Willie, secondant van Maria vertelt dat het begon toen Maria met Kerst ongeveer 5 jaar geleden rook zag dwarrelen uit een kartonnen doos. Toen ze keek, bleek de rook te komen van de tabak van twee mensen zonder dak.
Het contrast met de mensen binnen schrijnde zo dat Maria het plan opvatte voor een KerstINN.
  De Utrechters die haar kennen zal het niet bevreemden. Het is niet de eerste keer dat ze zich ontfermt over 'dak- en tehuislozen'. Deze Maria heeft teveel pit om alleen hoeder van Jezus te zijn. Ze wordt inmiddels bijgestaan door een team waarvan u er hieronder twee aantreft.



Esther, Willie en Maria rond de pollepel

De KerstINN in 2008:
  De KerstINN in 2002:

 
^ Voor de keuze van de Gouden GevelVizierring 2002 liep ik al langs de 'kerststal' en maakte bovenstaande foto. Het bleek het debuut van de KerstINN en ik schreef toen: "De zuster in het blauwgeblokte shirt runt de eigentijdse kerststal. Bij haar denk ik echter eerder aan een heiligverklaring dan aan de gevelvizierring." Dat was dus Maria.

Man bijt hond besteedde er op 8 december 2008 vijf minuten aan!
Zie de uitzending
'Kerstengel'

ultrakorte sfeerimpressies:
De eerste op de werf bij de KerstINN zelf: 10 seconden.
De tweede vanaf de overkant geschoten in 18 seconden.






GevelVisie gaat over de verschijning van plekken waar je kunt zijn. Die verschijning kan dus rook zijn. De rook van de tabak van twee doosbewoners zonder dak. Maria vond dat geen plek waar je kunt zijn en máákte die. Nu komt de rook van werfvuren. De letterlijke gevels zijn en bleven de bestaande werfmuren.   De bestaande werfmuren vormden eerst gesloten buitenkanten, voor even nu ook warme binnenkanten.
De introductie-animatie van deze site leust dat de gevel 'de weg naar een hart' is. Maria en de haren hebben met de KerstINN die weg gemaakt en laten zien dat het ook is: de weg ván het hart.



En dan zijn er weer degenen die het net niet gehaald hebben.
Speld! bleek niet constant leuke berichten te leveren.
Het terraspaaltje van Felix Meritis bleek niet origineel.
En het beeld is nog niet uitgekristaliseerd, misschien volgend jaar.

de Gouden GevelVizierRing is een virtuele ring


De vorige acht Ringen:


De Gouden Gevelvizierring 2007>>
 
De Gouden Gevelvizierring 2006>>



De Gouden Gevelvizierring 2005 >>

een computerbehuizing
De Gouden Gevelvizierring 2004 >>

Startershuisje Harkstede, Körmeling ziet ook soortgelijke huisjes achter reclameborden aan de snelweg John Körmeling won de Gevelvizierring 2001. >>
reddingsband
De Gouden Gevelvizierring 2003 >>

brandende kerstboomverlichting
De Gouden Gevelvizierring 2002 >>

foto Frans Lemmens De Millenium Gouden Gevelvizierring ging naar Frans Lemmens >>

Nominaties voor de tiende Ring zijn welkom.
Nomineer je eigen visie!
mail de redactie
De keuze voor de ring valt eind december.