FUSIEBESPREKINGEN TUSSEN
GEVELVISIE EN TUNNELVISIE
IN LASTIG VAARWATER

5/2017 - ErSt


De versperde blik en de vernauwde blik vonden elkaar.


Gevel aan het eind van de tunnel?
Na aanvankelijk enthousiasme zijn de fusiebesprekingen tussen TunnelVisie en GevelVisie in lastig vaarwater geraakt. TunnelVisie stapte al na vier dagen uit de besprekingen.

Op 20 mei vonden TunnelVisie en GevelVisie elkaar nog enthousiast in het onbegrip dat ze tegenkwamen. TunnelVisie sprak over het maatschappelijk tekort aan focus en klaagde nog steeds te worden benaderd voor tunnelbouw. GevelVisie wordt ook nog steeds geassocieerd met gebouwgevels. En met plat en oppervlakkig.

Erik Stekelenburg: "Toen ik eens bij wat architectuurhotemetoten, op het terras van wat toen nog het Nai heette, schroomvallig het woord GevelVisie liet vallen, volgde een oorverdovend stilzwijgen. De gevel was maar oppervlakkig: architectuur ging over meer."

"Alsof architectuur niet ook over oppervlakken gaat, oppervlakken geen ruimte scheppen, in het geval van de gevel binnen- en buitenruimte. Typisch gevalletje gevelvisie: je blindstaren op een woord, je blik laten versperren."


TunnelVisie gelooft in licht aan het eind van de tunnel.


Kink in the gable
De verschillen kwamen aan het licht toen GevelVisie met de tekening hierboven het fusie-ideaal van TunnelVisie aan de kaak stelde. "TunnelVisie wil ontsnappen aan de gevel en suggereert iets echt te kunnen zien."

Volgens GevelVisie is er echter altijd een gevel voor het ding-an-sich (Kant). Aan het eind van de tunnel zie je op de keper beschouwd nog steeds het aanschijn, de gevel van het licht. Puur licht is onzichtbaar.

Zelfs bij ramen en glazen gevels, is het onze gevel, die roze bril met blinde vlekken, die ons zicht beperkt. "Als je voorbij de gevel wilt dan is duister grauwgrijs nog een optimistische inschatting van het zicht."


GevelVisie: nauwelijks zicht voorbij de gevel.


Gekwetst verliet TunnelVisie hierop de besprekingen.
GevelVisie komt op 17 juni 2017 met een verklaring waarin tunnelvisie wordt beschuldigd de zaken te rooskleurig voor te spiegelen.