Week van de Bouw
Impressie - Erst, 27 februari 2015

- thema's - stadszin - robots - Materia - 3D - natuur - hout - ambacht -

Jaap Poortvliet (neef ván) stukadoorde voor het beurspubliek naar een stucwerk voor geur- en smaakstoffenprocucent Bush Boake Allen. Hersenen, neus, mond, druppel. Geur en smaak waren belangrijke thema's op de Week van de Bouw.

In de lezingencyclus van Materia (helaas niet opgenomen in de beursapp) speelden de vijf zintuigen een grote rol. Op de tweede beursdag organiseerde Baars & Bloemhoff een lezing van Martin Jehart van Organoïd Technologies over 'Natural fragrant surfaces'. De eerste zak gedroogde bloemen/bloesems die hij rond liet gaan, rook niet alleen lekker (Ridderspoor) maar had ook een opwekkende werking.


Ridderspoor'pigment' op een interieurplaat van Baars & Bloemhoff.



- thema's - stadszin - robots - Materia - 3D - natuur - hout - ambacht -


Opvallende thema's op de Week van de Bouw 2015:

ÉCHT
Geur, authentiek, ambacht, natuur, licht én donker (Dean Hawkes/Peter Bundgaard) en spontane pop-up winkels. Behalve in stands (van bijvoorbeeld strobouw en hout) kwam dit aan de orde in de lezingen van designers (retail en kantoren) en architecten op Material Xperience.

KUNST(matig)
Robotica, 3D-printen en de fusie van het alledaagse met ICT. Ook dit in lezingen rond retail @ Material Xperience. Van BIM is het nieuwe wel af, dat wordt hier dan ook niet besproken.

Verder nog de bemiddeling tussen deze thema's, natuurlijk en artificieel. Bemiddeling als 3D-printen om natuurlijke patronen of structuren te maken. Ook in de combinatie van digitaal en analoog, zoals het met digitale middelen bewust maken van voordien onzichtbare analoge processen. Zie de uitkomsten van het SENSEable City Lab een paar alinea's verderop.

De Renovatie Arena tijdens borrel NRP (Nationaal Renovatie Platform).

DE 3DPRINTREVOLUTIE
Francesco Messori, designer bij D/DOCK zou het donderdag in zijn lezing @ Material Xperience over het helende kantoor benadrukken. 3D-printing betekent dat we weer terug krijgen wat we lang geleden kwijt zijn geraakt. We kunnen weer maken wat we om ons heen zien. We zijn aan het eind van het tijdperk dat we alles wat we om ons heen zien niet zelf kunnen maken.

De gevleugelde uitdrukking 'daar kun je het zelf niet voor maken' plopte bij me op en toen viel het kwartje. Het was geen incident dat de consument, in de context van het uitgeven en communicatie, zender werd. Dat is een symptoom van een brede ontwikkeling. De zogenaamde 'verandering van tijdperken' zal ook de mode niet onberoerd laten. Niet per se omdat mensen hun eigen kleding zullen gaan printen. Het is de nieuwe manier van denken die massamode niet toestaat. De ontwikkeling is ook niet onschuldig. Het is niet de vraag óf maar wanneer de Telegraaf kopt 'IS 3D-print kernwapen'. Een vergelijking met revoluties die eerst écht ná WOII doorgang konden vinden, is niet uit de lucht gegrepen nu de zeven vette jaren na de afgelopen zeven magere jaren zo zeker zijn als een Elfstedentocht.

De stands van Elcee (pronkend met de glasknopen van de Markthal) en Mosa op GEVEL

Met name op Material Xperience kwamen de beide hoofdthema's samen in lezingen rond retail. Dit gaf een link met de in januari gehouden WebWinkelVakdagen. Vorig jaar vielen die nog samen met de Gevelbeurs, reden waarom ze toen in één ruk zijn besproken.

De Week van de Bouw handelde met het samenkomen van verschillende beurzen zoals ook in lezingen over retail werd bepleit. Búndel! Verrijk de winkel, niet alleen met digitale werelden, maar ook met het aanbod van andere winkels zelfs uit de directe omgeving. Het is in beurzenland de tegenbeweging van het steeds verder differentiëren, verder uit elkaar groeien, zoals Material Xperience bijvoorbeeld van GEVEL los kwam. Het voordeel van het samenkomen van de verschillende beurzen in één is evident. Zie (de beelden in) deze reportage. Eén nadeel, er is van alles minder. GEVEL heeft mijns inziens ontoelaatbaar veel van zijn charme ingeleverd. Maar het was er wel veel en veel drukker dan vorig jaar in Rotterdam, toen leek het er wel een begraafplaats.


De oorverdovend grote afwezige: Wienenberger. En daar trekt Wienenberger dan toch mooi wel weer de aandacht mee: marketing by absence.



- thema's - stadszin - robots - Materia - 3D - natuur - hout - ambacht -

Mens tussen digitaal en analoog. Schema van het SENSEable City Lab

Aan het eind van de tweede beursdag vond wat mij betreft de meest aansprekende lezing van de hele week plaats. Matthew Claudel van MIT SENSEable City Lab sprak op Material Xperience over de SENSEable City. In het lab kijkt men hoe de virtuele of digitale wereld het analoge offline leven kan verrijken, verbeteren, bewuster en begrijpelijker kan maken. Hoe je virtueel en fysiek kunt combineren. De exponentiële groei van slimme apparatuur verbindt niet alleen mensen met mensen, maar ook mensen met gegevens en mensen met machines met gegevens en machines onderling; alles in de fysieke of analoge wereld wordt 'responsive': een sensor. Vergelijk 'the Internet of Things'.

Hiervoor leent zich alles dat data genereert. Zo werden er chips geplaatst in afval, waardoor je de reis van het afval door heel Amerika online kon volgen.




Over afval en sensors


- thema's - stadszin - robots - Materia - 3D - natuur - hout - ambacht -




Antieke schrijfrobot (1707)




Taprobots verrijken de horeca

Dit is maar een hele kleine selectie uit de lezing. Meer op YOUTUBE.

Robots hebben niet alleen meerwaarde voor de retail en horeca. Stopping power. Opstoppingen en aandacht gegarandeerd. Hier bij Mosa op GEVEL.




Hier bij IsoBouw op het Bouwbeursdeel van De Week van de Bouw, waar de robot zorgt voor een uiterste kijkersvriendelijke presentatie.



- thema's - stadszin - robots - Materia - 3D - natuur - hout - ambacht -


MATERIA (met Material Xperience)

De opvallendste @ Material Xperience: Mindow direct als je binnen komt

Eerst dacht ik nog aan een concept. Het woorddeel mind zette me op het verkeerde been. Een raam voor je mind, hoe poëtisch. Maar je moet het lezen als Min-dow: minimal window. Op een tafel zag je doorsnedes van kozijnen met een schaal van 1:2. Althans, zo leek het, het was op ware grootte en de kozijnen deden hun naam dus eer aan.

Frank Janssens van Mindow over het ranke profiel.


De leukste stand @ Material Xperience
Supermodels vertegenwoordigt enkele tientallen interieurontwerpers.


Het leukste tenue @ Material Xperience (en zeg maar gerust van de hele beurs): Bolidt. Productovergoten verkoopsters breken het ijs. Contentmarketing (je moet je product zíjn) en storytelling.


- thema's - stadszin - robots - Materia - 3D - natuur - hout - ambacht -

3D geprinte zachte stoel waar Lilian van Daal geïnspireerd door biomimicry @ Material Xperience een lezing over gaf. Ze maakt dankbaar gebruik van het gegeven dat patronen uit de natuur door 3D printing te realiseren zijn.


BETON & 3D-VORMTECHNIEKEN

"Bruil introduceert 3D-printing in architectonisch beton" heet het. Maar het is niets meer dan dat de mallen 3D worden geprint. Hier hun stand op het GEVEL-deel van de beurs.

Studio Rap (Robotics, architecture, production) exposeerde een manier om vrije betonvormen te maken zonder 3D-printen of 3D-geprinte mallen. Studio Rap snijdt de mallen met een draad zoals men ook wel kaas snijdt (met de kazomat). Het voordeel ten opzichte van 3D printen van zowel de mallen als met beton is de snelheid, en het voordeel ten opzichte van 3D betonprinten is de gladheid.

De eerste lezingen in het GevelTheater, op de eerste dag van de Week van de Bouw, waren goede PR voor het Cement&BetonCentrum. Het C&BC lijfde als het ware de ontwikkeling van 3D-technieken om natuurlijke structuren te realiseren in.

Ondanks dat deze ontwikkelingen zich niet afhankelijk van de betonindustrie voltrekken, werden ze zo vanzelfsprekend in een betoncontext gebracht, dat je zou denken dat 3D-printen (van natuurlijke structuren) uit de betonindustrie afkomstig was.

Zoals uit deze plaatjes blijkt werd de bekende biomimicry-riedel afgedraaid. In de lezing '3D beton printen - FreeForm en Parametrisch Design' verwees Berry Hendriks van CyBe Additive Industries naar twee natuurlijk ogende 3D-geprinte betonwerken. Het Freeform pavilion en Swimcity van architect Belatchew.

De tweede lezing in het GevelTheater 'Revolutie in betondesign' ging over het ontwerp van een brug. Hier worden de mallen niet 3D-geprint maar gewoon (3D-)gefreesd. Donderdag zou ook nog een andere 3D-vormtechniek worden behandeld. Namelijk pixelbeton waarbij de bekisting door een robot per 'pixel' (van max. 80x80cm) kan worden ingesteld. 'Warmbeton' was een ander interessant product, maar valt buiten dit bestek.

Terug naar 'Revolutie in betondesign'. Dit ging over ESO betondesign, een topologische optimalisatie van de constructieve vorm, door middel van Evolutionary Structural Optimisation (ESO).

Links een mock-up van de brugpilaar schaal 1:2 op de het GEVELdeel van De Week van de Bouw.

Even wat links om verder te lezen en daaronder een wat krakkemikkige weergave van de lezing.

De pagina van één van de betrokken studenten.

Een factsheet (pdf) over ESO betondesign.



krakkemikkige weergave lezing ESO betondesign


- thema's - stadszin - robots - Materia - 3D - natuur - hout - ambacht -

NATUUR

Uit de trend 'ECHT'; natuur uit de stand van de Vogelbescherming op de bouwbeurs.

Nogmaals uit de stand van Vogelbescherming.

Op GEVEL wordt het door de keramische industrie iets anders gebracht.


Nu mét geluid.


- thema's - stadszin - robots - Materia - 3D - natuur - hout - ambacht -

HOUT

Het houtpaviljoen met 8 verschillende houtbedrijven op de dag na de bruisende borrel, gemaakt door Assink.

Accoya pronkte met de C2C toplaag van de drijvende Ravelijnbrug in Bergen op Zoom van Ro&Ad architecten. Een 'oude' bekende, want die heb ik vorig jaar gefotografeerd. Zie de eerste foto op deze site.



Uit de trend 'KUNSTmatig': nepriet van novariet 'het nieuwe riet'.


- thema's - stadszin - robots - Materia - 3D - natuur - hout - ambacht -

Terug naar het begin. Jaap Poortvliet aan het werk bij 'ambacht in actie'.

snijvoegen

glas in lood

Dat de Kiefte van Met Name architectuur.


- thema's - stadszin - robots - Materia - 3D - natuur - hout - ambacht -