10 jaar GevelVisie als bedrijf
TIEN HOOGTEPUNTEN


Laatst afgerond, architectuurfoto's + profieltekst voor VHA.
Met een perfecte 'gevel'; de kinderen vooraan, de tekst, het concept 'Vreedzame School', de ornamenten en de plattegrond dragen allen dezelfde boodschap uit: schakel, van individu naar gemeenschap.

Vandaag 1 mei bestaat GevelVisie tekst+beeld als bedrijf 10 jaar! (De site is vier jaar ouder en het merk nog eens vier jaar.) Een overzicht in 10 hoogtepunten.



1. uit de begintijd en 2. columns


Gevelfeest
GevelVisie is allerminst saai of oppervlakkig; gevel impliceert op zijn minst een box; iets eraan, erachter, eronder, erboven, erbuiten. Oppervlakkigheid is overigens 'in the eye of the beholder'.

Daarbij duidt gevel in GevelVisie niet op gevel in de alledaagse betekenis, zo'n ding van een gebouw, het woord moet slechts een slinger geven aan de verbeelding.
'Gevel' is alles wat op de voorgrond treedt, opvalt en uitsteekt en een hele wereld herbergt, overkoepelt en bekroont. Hoewel elke gevel dat doet, is dat bij lange na niet beperkt tot gevels, neem een chique schoen of de kop van een artikel.


3. architectuurfotografie en 4. visietekst (pag 1-3).


Het zoeken naar de zin van GevelVisie gaat gepaard aan een spel met gevel en inhoud, object en betekenis. Soms is het object vast en varieert de bedoeling, een stekker is zo te fotograferen dat de strekking duidelijk verder gaat dan de stekker zelf. Dan weer zit de onzekerheid in het object, terwijl de verwijzing zonneklaar is, denk aan een bloem of krabbel met menselijke trekken. Eenvoudiger is misschien om een gevel als gezicht te zien en je dan het wezen erachter in te beelden.

5. Joint Strike Flyer Project en 6. PR


Pasen is het feest van de gevel. 'Opstand' is één van de meer technische definities van gevel, en op die associatie met Pasen zijn al wat paasaanbiedingen gebaseerd. (eieren zoeken voor architecten)


7. presentatie als portretfotograaf en 8. gefotografeerde schoenen


Voor een filosoof-ingenieur is schrijven over gebouwen het probleem niet. De groei zat in fotografie. De meest recente mijlpaal is het besef van kleur en reflectie. Productfotografie van schoenen was daarvoor nodig. Onverwacht filosofisch dat je met het bepalen van het niet fysiek bestaande verschijnsel kleur middenin de tijdgeest en het modegevoel zit. Overigens, de oudroze kleur op de achtergrond komt uit een ingewand van een zeebaars. Sindsdien eet ik geen zeebaars meer.

9. laatste winnaar van de ring en 10. laatst afgeronde opdracht


De crisis deed halverwege het bestaan van GevelVisie als bedrijf zijn intrede; daarna volgden 2-3x zoveel hoogtepunten dan ervoor. Logisch, in de laagte doemt er veel boven je op. En zo zijn we weer terug bij de gevel.

Toekomst
Het zou mooi zijn als de manier van kijken van GevelVisie meer navolging krijgt. Overdracht aan of samenwerking met verwante geesten is denkbaar. Uitbreiding naar 360graden-fotografie en video ligt in het verschiet.

Vijfenhalf jaar later
Naschrift, 12-12-2019.
Op dit moment zou ik zeggen dat GevelVisie gaat over You can't judge a book by it's cover, a person by it's looks; a place by it's gable. What remains after discovery, remains after dislooking and degabling; a cover, a look and a gable.

De oerwijsheid dat je je eigen vinger voelt als je iets aanraakt, en dus ook jezelf ziet als je iets waarneemt, heeft door de social media een ongekende reikwijdte gekregen.

Een persoon is niet digitaal. Niet in plaatjes, video, zelfs niet in tekst. Als je de social media profiles ontkaft zit er niks meer onder. Een persoon leeft, verkaft, verschiet en vergevelt. Internet staat volkomen los van personen. 't Is een bril om soms op te zetten.

^